Är du helt kry?


Ingen har missat vikten att vara frisk när vi rör oss bland andra människor. Vi på Ångaloppet har alltid poängterat vikten av att komma till Ånga 100% frisk då tävlingen är en kraftansträngning. Du och din lagkamrat måste vara helt friska både för er och andras bästa.

Varje år kommunicerar vi till våra deltagare om vikten att vara frisk innan tävlingen. Anledningen är att swimrun precis som andra konditionsidrotter ställer höga krav på dig som utövare. Här kommer tips från oss.

Dagarna innan…
Var smart. Sov lite mer, ät lite nyttigare, ta det lite lugnare på träningen. Njut av sommaren och att du har ett roligt lopp framför dig.

Känn din lagkamrat
Ta reda på hur din lagkamrats träning har gått. Har partnern varit skadad eller sjuk? Fråga även om partnern har några eventuella allergier som kan vara bra att veta vid eventuella sjukfall under loppet.

Då du är i vattnet och kyler av dig när du tävlar i swimrun blir du inte lika törstig som under exempelvis ett löplopp. Det kan vara extra viktigt att tänka på under loppet. Under loppet serveras vatten som fungerar utmärkt. Annars har vi även energidryck med lite extra salt och energi, vilket har visats hjälpa kroppen att ta upp vätskan snabbare. Med info om den hittar ni på www.skip.se.

Drick lagom och välj rätt dryck
Under längre lopp där en person tävlar och inte dricker tillräckligt kan den tävlande bli överhettad med chocksymtom. Så se till att dricka vatten men drick inte för mycket då kroppsvätskorna kan spädas ut vilket leder till låga saltvärden.

Var frisk
Om du nyligen har varit sjuk borde du ha varit frisk i minst fyra dagar innan du kör ett av våra lopp. En vanlig förkylning kan ge vätskebalansstörning. Ät gärna något salt dagen före loppet så att du har fyllt på saltdepåerna.

Bryt loppet om det känns fel
Om du känner att något är fel under loppet, bryt. Det kan vara allt från kall hy, tung andning, illamående, kräkningar eller smärtor i bröstet. Blir du inte bättre efter fem till tio minuter efter att du har brutit loppet så kontakta sjukvården.

I swimrun måste du även ha koll på din partner. Kommunikation under tävlingen är viktigt. Om du märker att din partner inte mår bra, kan du behöva säga ifrån och bryta loppet för er.

Målgång
Fortsätt röra dig efter målgång. Ta med en kopp med vatten eller energidryck, något att äta och småjogga alternativt gå så att du inte stannar upp helt efter målgång. Det är inte bra för kroppen då det kan bli blodsamling i benen.

Sjukvård på plats
Under Ångaloppshelgen finns Livtjänst på plats för att hjälpa och assistera deltagare om något inträffar. Prata gärna med dem angående det som rör din hälsa, dom har eget sjukvårdstält på tävlingsområdet.