Maxtester på löpband hos Löplabbet


Maxtester på löpband är både inspirerande och jobbigt. I vår senaste film med Per följer vi med honom till Löplabbet för att testa deras nyinvigda testcenter.

I December invigde löplabbet sitt nya testcenter på Kungsgatan i Stockholm. Deras butik i centrala Stockholm har nu blivit den första i Sverige med ett komplett testcenter. Löplabbet är en av våra samarbetspartners och vi blev väldigt glada när de bjöd in oss för att tesa deras nya verksamhet. I deras testcenter kan du göra både Biomekaniska tester och Fysiologiska tester. Per fick möjlighet att testa deras Fysiologiska tester.

MaxtestDu måste vara bredd på att ta ut dig rejält när du gör ett maxtest på ett löpband, ovan ser du Per sekunderna efter testet.

Hur gick testet till?

Det började med ett så kallat Tröskeltest där Per fick köra fyraminutersintervaller med en minuts vila mellan varje intervall. För varje intervall så ökade Olof farten på bandet. Sista intervallen så sprang Per i en hastighet av 5 minuter per kilomter.

Olof SödergårdOlof Södergård är testansvarig hos Löplabbet.

Efter lite vila var det dags för dagens stora prövning, maxtestet (Vo2 max). Här var hastigheten konstant men lutningen på bandet ökade för varje minut. Per orkade springa i drygt 7 minuter innan han var tvugen att hoppa av bandet, totalt slut.

genomgång av testerOlof går igenom Pers tester direkt efteråt.

Vad är syftet?

Anlednignen till varför man gör tröskel och maxtest är för att du ska få en bild av din konditionsstatus, men även för att du enklare kunna planera din träning efter din kapacitet. Några av de hjälpmedel som Per efter testet nu har tillgång är:

  • Pulsen för sina 6 träningszoner
  • Han fick reda på att han ska träna mer lugnt och hårt, mindre halvhård träning
  • Hans Vo2Max (l per minut) är över 5 liter.
  • Farten han ska ha i zon 6 är 4:40 min per km

För att ta del av Pers testvärden, klicka här.

Både jag och Per uppskattade testet och jag kan varmt rekommendera det till dem som är lite nyfiken på sin egen kapacitet. Löplabbet testcenter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: