Ångaloppet SuperSprint 2015

17978279944_d442975f45_hPå Nationaldagen i lördags avgjordes den första upplagan av Ångaloppet SuperSprint. En publikvänlig swimruntävling vid Sjöhistoriska i Stockholm. Tävlingen genomfördes mitt under festivalen Stockholm Outdoor.

Detta var första gången vi på Ångaloppet arrangerade en SuperSprint. Vi var lite oroliga över hur konceptet skulle tas emot av deltagarna, men med facit i hand är vi väldig glada över resultatet. Tävlingsbanan mätte 2,5 km. 2,1 km var löpning och 400m var simning. Simningen var uppdelad i totalt fyra simsträckor som mätte 100m vardera. bansträckningen var uppdelad på två varv vilket gjorde den väldigt publikvänlig. Publiken kunde komma nära deltagarna och enkelt följa dem under stora delar av tävlingen. Dagen inleddes med försök där lagen så snabbt som möjligt skulle ta sig runt banan. De fem snabbaste lagen i respektive klass gick sedan vidare till final. Totalt var det tre finalheat; dam, mix och herr som alla avgjordes var för sig.

Elin Kjos Ångaloppet supersprint

Elin Kjos var med och vann damklassen med sin lagkamrat Malin Viberg. (foto Nadja Odenhage)

Mässdeltagarna på Stockholm Outdoor fick se tre jämna finaler där vissa simstarka lag var snabba i vattnet men sedan hade svårt att hävda sig mot de löpstarka lagen på land. Detta gjorde att lagen ändrade sin placering flera gånger under finalen, vilket var uppskatta och roligt för publiken.

Damklassen
I damklassen var det de två före detta elitsimmare som drog det längsta stråt, Team Malin & Elin vann finalen på 18:02. 20 sekunder före laget smågrodorna.

Mixklassen
I mixklassen växlade laget Team snabbare som näst snabbaste lag halvvägs in, men kunde defilera under det andra och sista varvet av finalen och vann till slut på 17:02, nästa 40 sekunder före det näst bästa laget, lag Thea.

Herrklassen
Trots att team Älvsjögubbarna inte var det starkaste simmarna i finalheatet kunde de vinna med 15 sekunder mot lag Dennis och Daniel. Daniel simmade OS år 2000 och Dennis är också en duktig simmare, men mot de duktiga löparna räckte det inte till denna gång.

Vi vill passa på och tacka deltagare, funktionärer, publik, sponsorer och givetvis Nadja för alla fina bilder. Vi tror på denna tävlingsform och hoppas på att detta blir en återkommande tävling.

För att se fler bilder från tävlingen, klicka här.