Säker simning i öppet vatten


När vattentemperaturerna äntligen börjar att stiga runt om i Sverige är det dags att damma av våtdräkten för ett första simpass i öppet vatten. Att simma i öppet vatten ställer krav på dig som simmare då det finns utmaningar som du slipper i poolen. Simning utomhus tycker jag är en härlig träningsform, men det gäller att vara förberedd och medveten om de faror som finns. Med detta blogginlägg vill jag belysa vikten av säker simning i öppet vatten.

För ett par veckor sedan fick jag möjligheten att åka med som simtränare på en av Apollos resor till Turkiet. Målet med resan var att träna simning i öppet vatten. Under resan fick jag och mina tränarkollega Niko möjlighet att jobba med många duktiga idrottare där alla hade som mål att bli bättre simmare. I filmen ovan summerar vi vissa saker som vi tycker att du som simmare ska tänka på innan du sticker ut och tränar simning utomhus.

  • Simträna aldrig ensam
  • Meddela vart och när du ska simtränar
  • Välj platser med lite eller ingen båttrafik. Simmar du där det finns möjlighet att du kan stöta ihop med båtar, använd en safety buoy
  • Väl platser som är skyddade för stora vågor och strömmar
  • Känn till området och titta upp innan vart du kan ta dig upp om du måste avbryta din simning
  • Kallt vatten ställer extra krav på dig som simmare. Simma gärna nära land så att du kan ta dig upp och springa dig varm om du blir kall. För att minimera kyla går det även att använda sig av neoprenhandskar och neoprenmössa
  • Varmt vatten kan också ställa till det för oss som gillar att simma i öppet vatten. Är det över 23 grader i vattnet bör du fundera på om du kanske ska lämna våtdräkten hemma, att bli överhettad är farligt.

Förra året gjorde vi även en film med Mikael Rosén som är förbundskapten för simning i öppet vatten. I nedan film kan du höra hans tankar kring säker simning utomhus.

Lycka till med din simning, jag önskar dig en sommar med mycket simning öppet vatten!

/
Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: