Upptäck Sverige genom swimrun


Nils upptäck sverige

Är inte swimrun en trend som kommer att försvinna?

Jag fick frågan av en student på Mittuniversitetet när jag var där och pratade om denna nya sport som stadigt växt de senaste åren.

Löpning är inte en ny sysselsättning för oss människor, det känner vi alla till. Simning som rekreation är ingen nyhet det heller. Det har hittats fornlämningar så långt tillbaks som till Stenåldern som stödjer just detta. Swimrun är dock ett nytt påhitt och antalet utövare är endast ett fåtal i jämförelse med både simning och löpning. Personligen tycker jag att det är ganska märkligt att det var först 2006 som den första swimruntävlingen dök upp och så sent som 2012 som sporten fick ett eget namn. Förutsättningarna för swimrun är perfekta i Sverige. Vår kust sträcker sig 2400 km, det finns drygt 80.000 insjöar och fler än 200.000 öar så oavsett var du bor i Sverige så har du inte långt till bra områden för att träna swimrun.

Så svaret på studentens fråga är nej. Jag tror inte att swimrun är en trend som kommer att försvinna. Jag tror däremot att fler kommer upptäcka tjusningen i att utöva swimrun på nya platser för nya upplevelser. Sverige har så fantastiskt många bra områden för just swimrun. Så mitt tips till dig: planera in en middag med din lagkamrat där ni tar fram kartan och bestämmer nya platser för swimrun sommaren 2015. Själv har jag spanat in insjöarna i Dalsland, Luleå skärgård och insjön Åsnen i Småland med dess många öar. Ingen av turistbyråerna för respektive område nämner swimrun på sin hemsida men när de inser områdets potential för swimrun så kanske de kommer att göra det.

Du och din lagkamrat är även mer än välkomna att hänga med på Ångaloppets träningshelger. Vi har valt ut fyra olika platser i Sverige som är fantastiska för swimrun; Ånga, Svartsö, Stockholm och ett ”hemligt” läger som vi kallar Explorer i Stockholms skärgård.

Avslutningsvis vill jag säga att oavsett om du väljer att träna swimrun med oss eller själv så glöm inte bort att njuta av den fantastiska natur du har runtomkring dig när du tränar. Swimrun är mer än ett träningspass!

Swimrunhälsningar/
Nils Zätterström

Initiativtagare Ångaloppet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: