Varför ska du testa swimrun?


På bara några år har andelen personer som testat swimrun ökat markant. Ser vi bara till antalet lag på Ånga så har de ökat från 36st 2011 till 450st 2014. Vad är det då som är så roligt med swimrun? Jag presenterar här fem anledningar till varför jag gillar sporten.

Varför testa swimrunBjörn Englund och Lars Ekman under Ångaloppet 2013. Foto: Linus Sundahl-Djerf

När jag ska försöka att svara på frågan så kan jag enbart utgå ifrån mig själv och varför jag gillar swimrun. Jag hoppas dock att mina anledningar ska få dig att vilja testa, om du inte redan har gjort det.

Upplevelsen är viktigare än resultatet
I swimrun går det inte att jämföra resultaten mellan olika lopp då varje tävlingsbana är unik. Loppen går i fantastiska miljöer där du tack vare att du simmar kommer till platser som annars hade varit svåra att nå. Så passa på att njut av naturen och upplevelsen, personligen tycker jag tiden och resultatet är sekundärt.

Du tävlar med en lagkamrat
Att tävla i ett lag tycker jag ger swimrun en extra dimension då vi idag lever i ett samhälle med mycket fokus på individen. I swimrun måste du, i motsats till de individuella sporterna, ta hänsyn till din lagkamrat. De bästa lagen inom swimrun är väldigt sammansvetsade, de känner till varandras gränser och de vet hur de kan hjälpa varandra på bästa sätt under tävlingen för att prestera på topp.

Simning i öppet vatten
Att hoppa i bassängen och simma tycker jag alltid är skönt, men det går inte att jämföra med de där första simtagen i det friska och kalla vattnet utomhus på våren. Simning i öppet vatten gör att du känner dig som ett med naturen på ett sätt som få andra idrotter gör. Fördelen med swimrun är att om du blir kall i vatten så är det bara att hoppa upp på land och springa dig varm igen.

Minimalt med utrusning
Inom många idrotter är det ett måste att du ska ha en hel drös med utrustning för att du ska kunna testa sporten. En stor fördel med swimrun är enligt mig att du inte behöver mer prylar än om du ska sticka ut och löpträna. Visst, vill du börja träna swimrun i början av maj tycker jag att du ska införskaffa dig en våtdräkt och växer ditt intresse tycker jag dessutom att du ska köpa simglasögon, badmössa, dolme och paddlar. Det är dock inget du behöver i början, då är det bara att sticka ut och testa.

Vi kan alla utveckla vår teknik
Oavsett om du tillhör ett av de bästa lagen inom swimrun eller om du funderar på att testa så har vi alla en förbättringspotential. Är du gammal simmare kanske du bör lägga mest krut på att förbättra din löpning i obanad terräng. Är löpning ditt starka kort kommer du har goda möjligheter att bli en bättre simmare. Oavsett din bakgrund har du även möjlighet att förbättra dina växlingarna och något som många glömmer är att utvecka kommunikationen sinsemellan i laget. Det är en sak att planera tävlingen över en kopp kaffe, en helt annan när ni båda ligger nära maxpuls.

Om du tycker att jag har missat någon bra anledning till varför fler borde testa swimrun, skriv dem gärna i kommentaren nedan.

/
Nils – initiativtagare till Ångaloppet

Kommentera

%d bloggare gillar detta: