Våtdräkter swimrun


Våtdräkter för swimrun kan vara lite klurigt att köpa, det gäller att hitta en våtdräkt som passar för både löpning och simning. Vi valde därför att åka till HEAD swimming för att testa våtdräkter för swimrun och fick även se några av deras nyheter för 2016.

Swimrun är en sport som går att utöva med samma utrustning som du löptränar i. Men många vill förlänga säsongen med en våtdräkt och därför får vi får ofta frågor om våtdräkter. En våtdräkt förlänger inte bara säsongen utan den gör dessutom att du får ett bättre vattenläge vilket underlättar när du simmar. Tyvärr är det inte helt enkelt att välja ut en passande dräkt för swimrun, detta för att dräkten inte bara ska fungera väl i vattnet, den måste även sitta bra när du springer.

 Lisa testar HEAD Aero som är en av HEADs nyheter till swimrunsäsongen 2016.

Vad skiljer en våtdräkt för swimrun med mot en vanlig våtdräkt?

  • Dragkedja framtill; när du har hög puls och andas intensivt är det viktigt att kunna dra ned dragkedjan framtill under löpningen. En vådräkt ska sitta åt kring bröstet när du simmar, men denna känsla vill du inte ha under löpningen därför är dragkedjan framtill viktig under swimrun.
  • Nylon istället för neopren i grenen; detta för att neoprenet lättare går sönder när du springer på grund av friktionen
  • Fickor; många vill ha fickor i våtdräkten där du kan förvara energi till träningspasset / tävlingen
  • Tjockare neopren; Iom att swimrun inte går under ett förbund som simning och triathlon så finns inget reglemente kring tjockleken på våtdräkten. Därför har många våtdräkter extra mycket neopren på låren för att ge mer flytkraft till benen.
  • Fäste för draglina; Vissa swimruntävlingar tillåter att deltagarna i ett lag drar varandra med en lina (detta är ej tillåtet på Ångaloppet) och därför har många våtdräkterna ett fäste där du kan sätta fast denna lina

Utöver ovan punkter så väljer många att klippa sin våtdräkt om de tänkt att huvudsakligen använda den för swimrun. Se gärna vår film där vi tipsar om vad du ska tänka på om du vill klippa din våtdräkt.

Rasmus Regnstrand ger sina tips om vad du bör tänka på när du ska klippa din våtdräkt

Vi på Ångaloppet har samarbetat med HEAD swimming sedan 2011 och 2012 började dom sälja våtdräkter som är anpassade för swimrun. Det är kul att se hur HEAD för varje år utvecklat sitt sortiment av swimrunprodukter.

Några av HEAD:s swimrun-nyheter för 2016

  • Deras senaste våtdräkt heter HEAD Aero. Dräkten är den mest avskalade swimrundräkt som vi sett. Inga fickor, ingen flytpanel på låren och endast en dragkejda fram (denna dragkedja är även kortare än vanligt). Utöver detta har de inte neopren på benen utan samma tyg som HEAD Rough, ett mer felxibelt material som gör det lättare att springa jämfört med neopren. Syftet med dräkten är att ta fram en så snabb och smidig dräkt som möjligt, vi var mycket imponerade av resultatet.
  • Den andra stora nyheten för i år är swimrunbyxor med tillhörande linne. Vi är extra stolta att det kommer finnas en limited edition byxa med Ångaloppets logga på, kul! Detta kommer passa perfekt när du vill köra swimrun under lite varmare dagar, men du fortfarande vill ha fördelen av extra flytkraft när du simmar. Linnet kan också vara en variant för dig som inte vill tävla i bar överkropp/sport-topp.

head race pantsDessa byxor kommer passa perfekt till Ångaloppet, finns även med Ångaloppets logga på. Du kan givetvis klippa dom där det passar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: