Vilka skor använder de bästa inom swimrun?


Vilka skor använder de bästa inom swimrun? Vi tycker att det kan vara svårt att hitta rätt löparskor i “skodjungeln”, att hitta rätt skor för swimrun är ännu svårare. Du ska inte bara tänka på komfort, grepp, användningsområde och vikt utan du måste även titta på våtvikt och hur snabbt skon dränerar. Det är lika problematiskt för de bästa inom swimrun att hitta rätt skor och just därför ville vi ställa frågan till dem som placerat sig högt upp i resultatlistan. Vilka skor använder du när du tränar och tävlar i swimrun?  

14893401461_837d67fe6e_z

En populär sko bland swimrunners är Inov8 X-Talon 190 som syns på bilden ovan.

Förra året gjorde Ångaloppet ett skotest tillsammans med Löplabbet och Johan Wallberg, målet var att se hur stor skillnad det var mellan olika typer av skor. Du kan läsa mer om fjoårstestet här samt se film från testet här. Nu ville vi istället höra vilka skor som de bästa inom sporten använder samt hur de resonerar kring skor. Vi har fått svar via mejl och klistrat in deltagarnas svar nedan. Meda facit i hand ser vi att Inov8 är ett populärt alternativ, men det finns många andra intressanta skor att titta närmare på. Vi hoppas att detta ska hjälpa dig och din lagkamrat i ert skoval för sommarens swimruntävlingar.

Daniel Hansson, bla vinnare herrklassen ÖtillÖ 2014, andraplats herrklassen Ångaloppet 2014
Det blir olika beroende på terräng, tävling och vem jag tävlar med. Men hittills har jag använt:

Icebug Spirit Olx
Inov8 x-Talon 190
Salomon sense ultra 3 sg

Maria Edstedt, bla vinnare damklassen Ångaloppet 2012, 2013, 2014
Jag har kört med Inno8 212 i 2 år. I år kommer jag nog att prova Merrell. Har alltid kört med samma oberoende av lopp men i år kanske vi blir utrustade med fler att testa.

Följ Maria och Team surfsport på Facebook.

Simon Börjeson, bla vinnare herrklassen Ångaloppet 2011, tredjeplats ÖtillÖ 2012 och 2013
Jag har tidigare tränat och tävlat mest med Zoot Kiawe. En lätt triatlonsko som funkar bra att springa barfota med. Har också tränat en del med Inov8. Sista året har jag kört en del med Icebug. Funkar väldigt bra på vintern och i tuff terräng men är för sega på asfalt och hårda grusvägar tycker jag. I år ska jag ska testa en ny Icebug sko som heter Zeal som jag hoppas på ska lämpa sig.

Följ Team Structor på Instagram.

Hanna Johansson, andraplats mixklassen Ångaloppet 2014 samt vinst mixklassen Karlstad Swimrun 2014
Jag har varvat mellan ice bugs acceleritas och inov8’s x-talon 190. Ice bugsen tyckte jag var lite hårda, men körde med dem på de flesta lopp faktiskt, materialet på dem är typ vattenavstötande. Tänkte också att jag skulle få mindre ont av dem eftersom de är tjockare, men fick ganska ont i tårna och skavsår istället.

inov8’s x-talon 190 gillar jag väldigt mycket till traillöpning och de greppar väldigt bra på sten, och faktiskt hala klippor, men de blir lite ‘sladdriga’ när blöta. Var nog för att modellen jag har är ett par år gammal nu och materialet på ovansidan är lite annorlunda än de som kom förra året. De orangea som “alla” hade som swimrunsko. Tror att de var mycket bättre faktiskt.

Ett tag körde jag med inov8’s Baregrip också, men lite samma problem med tyget där, och så är de typ så tunna som en strumpa med dubbar på. Funkar nog bra för sprintlopp iofs, och de är ganska lätta att simma med också.

Jesper Svensson, bla trea herrklassen Ångaloppet 2014 samt sjua ÖtillÖ 2014
Jag kör helt på Salomon s-lab när jag tävlar i swimrun. Bra grepp. Stabil sko som man lätt springer i terräng med. Svårt att råka ut för en stukad fot i dem. Annars på löppass varierar jag mellan många olika skor.

Annika Ericsson, bla vinnare damklassen Ångaloppet och Borså swimrun 2014
Har bara kört med Inov-8 X Talon 212 som funkat bra! Vill ändå testa andra skor i år för att hitta några som ger bättre fäste på hala klippor etc! Vi får se vad det kan bli!

Följ Annika och Team surfsport på Facebook.

Nicholas Remires, andraplats herrklassen Ångaloppet och Borås Swimrun 2014
Last year I ran with inov8 xtalon 190. What I like with this shoes is the good grip, it’s light and the water don’t stay in. When I’m in Sweden or train swimrun I run with inov8. When I’m on dryer ground like in south of France and just doing a run, I use salomon slab.

In 2015 I will race with xtalon190 again. I’m really happy with it.

Charlotta Nilsson och Bibben Nordblom, bla vinnare damklassen i ÖtillÖ 2014 och andraplats damklassen Ångaloppet 2014
Vi använder inov x-talon 190 vid Swimrun och traillöpning. Har testat andra tidigare men fastnat för dessa just nu. Vi använder dessa både när vi tränar och tävlar i swimrun.

Läs mer om Bibben på hennes hemsida.

Johan Hasselmark, tredjeplats herrklassen Ångaloppet 2013 samt femteplats ÖtillÖ 2013
Jag föredrar låga dubbade skor i swimrun. Typ Icebug olx eller annan orienteringssko. Min ref är Ö till ö och Ångaloppet där det är mycket terräng. Hade nog valt snällare skor på ex Amfibiemannen.

De skor jag kör med nu är xtalon 220 eller 190 då de funkar med min häl och har bäst grepp utan dubbar. Det kan säkert vara så att märken som icebug och lasportiva har förbättrat sina sulor, men för 2-3 år sedan tyckte jag inte de dög odubbade. Det gör Inov8.

Våtvikten är vital.

Hade varit kul att testa Hoka på snällare banor. De flyter rejält bra med de sulorna….

Jeanette Rubertsson, vinst damklassen Ångaloppet 2012 och 2013
Jag har kört Inov-8 212 och tycker att de funkar bra när det är mkt terräng och när loppet ligger under 25 km. Annars behöver jag ett par som är lite mer uppbyggda. Har letat mkt efter de “perfekta” skon men så snart de är mer uppbyggda blir de ju oftast lite tyngre. Körde lite med ett par Haglöfs gram förra året, lite mer uppbyggda, låg vikt och bra grepp MEN väldigt låg hälkappa så jag dissade dem efter ett tag.

Niklas Vallenholm, tredjeplats mixklassen Ångaloppet 2014
Jag har tre skor som jag snurrar på. Vill jag att det ska vara tungt när jag tränar, då kör jag i Inov8 X-Talon 220
Om jag vill känna mig lättare, då tränar jag i Inov8 X-Talon 190 som jag också tävlat med de senaste åren. Till i år har jag skaffat mig ett par Nike Flynit Racer. Jag har i första hand tänkt att tävla i dem, men behöver självklart göra något träningspass i dem ibland precis före tävling för att “skava” in dem och bli van vid utrustningen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: