Ska du söka på Google maps efter Ånga är det enklast att du skriver in följande: Ånga, Nyköping
Kör söderut på E4:an mot Nyköping, men ta av vid Trosavfarten för att sedan följa skyltar mot väg 219 och Studsvik. När du passerar avfarten till Studsvik på väg 219 har du ca 14 km kvar till Ånga.
Kör E4:an norrut och ta av på Nyköpings norra avfart vilket är den tredje och sista. Följ sedan skyltar mot väg 219 och Studsvik. Från Nyköping är det ca 14 km till Ånga.
Ånga ligger 14 km utanför Nyköping. I Nyköping finns ett brett utbud av hotell som du enklast hittar på http://www.nykopingsguiden.se/ På Nyköpingsguiden finns även information om Campingplatser i området.
Banan tar sig genom jordbruk, kohagar, röda timrade stugor och kobbar ute i skärgården. På Ånga har du som besökare möjlighet att se starten, varvningen och målgången. Genom en kortare promenad kan du även ta dig till simsträckan som är närmast Ånga för att uppleva adrenalinet hos deltagarna när hundratals lag växlar mellan simning och löpning.
Har du tillgång till båt kan du på ta dig ut på yttervarvet och titta på de många öarna som deltagarna ska springa över innan de når målet på Ånga.
Under Ångaloppshelgen händer det mycket på plats på Ånga. Våra samarbetspartners visar det senaste produkterna och har specialpriser enbart under Ångaloppshelgen. Som vanligt ställer även andra aktörer ut under mässan då vi bjuder dem till tävlingarna.
Ångaloppets egna café erbjuder fika och enklare mat för dig som blir hungrig under tävlingsdagen.
Även om du själv inte ska tävla så finns det badplats vid insjön Ången som ligger på promenadavstånd från Ånga. Badplatsen är långgrund och passar både stora och små.
Parkeringen är belägen på ett fält ca 300m utanför Ånga. Från parkeringen är det tydligt skyltat hur du tar dig in på tävlingsområdet på Ånga. Enbart boende på Ånga, utställare och personer med handikapptillstånd får köra in på Ånga med bil under tävlingshelgen.
Nils Zätterström
nils@angaloppet.se
076-1778272
Skicka ett mejl till info@angaloppet.se eller kontakta Nils
Här finner du svar på de flesta frågor. Har du några ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på info@angaloppet.se.
Hur långt är Ångaloppet 22 KM?
Loppet är cirka 22 km varav ca 20 km är terränglöpning och ca 2 km är simning i både insjö och hav. Loppet består av 25 simsträckor.
Hur långt är Ångaloppet 11 KM?
Loppet är ca 11 km varav ca 10 km är terränglöpning och ca 1 km är simning i både insjö och hav. Loppet består av 10 simsträckor.
Var kan man parkera?
I anslutning till tävlingen vid Ånga Gård kommer det att finnas parkeringsplatser. Följ skyltar och partkeringsvakter.
Hur tar man sig till loppet med bil norrifrån?
Kommer du norrifrån åker du E4:an söderut och tar av mot Trosa. Sen väg 219 mot Studsvik och efter du passerat Studsvik är de cirka 14 kilometer kvar till Ånga Gård.
Hur tar man sig till loppet med bil söderifrån?
Kommer du söderifrån åker du E4:an norrut och tar tredje och sista avfarten vid Nyköping. Följ sedan skyltar till väg 219 mot Studsvik, efter cirka 14 kilometer ser du Ånga Gård på vänster sida, kör förbi gården tills du ser skyltar om Ångaloppet.
Får man tävla individuellt?
Ångaloppet skymning är en individuell tävling. I Ångaloppet 22 km , 11 km, 5 km och Ångaloppet Familj är det en lagtävling om två personer i varje lag.
Hur många vätskekontroller finns det?
Det finns fem vätskekontroller under Ångaloppet 22 km, tre vätskekontroller vid Ångaloppet 11 km, en vätskekontroll på Ångaloppet 5km samt Ångaloppet skymning och två vätskekontroller under Ångaloppet Familj. Plus att det finns vätska vid start och målgång.
Hur är löpterrängen?
Löpterrängen domineras av obanad och tuff terräng. Under insjövarvet utgörs löpningen av grusvägar och skogsterräng. Havsvarvet går mer eller mindre enbart i skogsterräng och på mindre stigar ute på öar i skärgården.
Hur hittar man runt banan?
Banan är markerad.
Hur vet man mot vilken punkt man ska simma?
När man går ned i vattnet kommer man se en gul markering på motsatt sida; det är mot den bojen man ska simma och därefter ta sig upp. Från det gula bojen leder sedan snitslarna lagen vidare.
Får man använda hjälpmedel i vattnet (paddlar/fenor/draglina eller liknande)?
Nej, den enda tillåtna hjälpen deltagarna får använda är antigen en simplatta eller en dolme.
Vilken vattentemperatur kan man räkna med?
Insjön har en temperatur på cirka 20 grader och i havet cirka 15-20 grader, vid kallare temperatur blir det tvång på våtdräkt.
Hur många lag är med i tävlingen?
För Ångaloppet 22 km och 11km är antal lag begränsat till 300 st.
I vilka klasser kan man tävla?
Herr-, dam- och mixklass.
Som publik, varifrån ser man tävlingarna bäst?
Vid Ånga Gård kommer du att kunna följa deltagarna vid start, varvning och målgång. Vill man följa loppet från vattnet sker detta bäst med båt runt havsvarvet.
Vad ska man ha för skor på sig?
I och med att man simmar med skorna på är det viktigt att de inte suger åt sig för mycket vatten, då kommer det att bli tungt att springa med dem. Det är även viktigt att skorna har ett bra grepp eftersom man springer på klippor ute på havsvarvet, när dessa klippor blir blöta kan det bli väldigt halt. Se vårt skotest här.
Vilken utrustning rekommenderas?
Tajta kläder, flythjälp samt löparskor. Under Ångaloppet 22 km, Ångaloppet 11 km, Ångaloppet 5 km och Ångaloppet Familj 3,3 är neoprenplagg, dolme eller calfguards med flytkraft obligatoriska.
Får man tävla i våtdräkt?
Ja. Tänk på att om det är en varm dag kan det vara varmt att springa i en full våtdräkt. En klippt dräkt, eller enbart linne alt shorts i neopren är också godkänt att tävla i och kanske att föredra om det är varmt.
Hur upprätthålls säkerheten under simsträckorna?
På simsträckorna finnas funktionärsbåtar som assisterar deltagarna om problem uppstår. Vid varje uppgång finns efter en simsträcka finns en ytbergare. Längs banan finns sjukvårdare som är utbildade i vattenlivräddning. Känner man sig osäker på simningen så rekommenderar vi deltagarna att antingen simma med en simplatta eller en dolme.
Får man dyka ned i vattnet?
Det är absolut förbjudet att dyka ned i vattnet. Upptäcker funktionärer att någon dyker har funktionären mandat att diskvalificera laget.
Sker Ångaloppet på egen risk?
Ja
Får man tillbaka startavgiften vid sjukdom?
Nej. Vi rekommenderar att man tecknar försäkring eller via Folksam Startklar.
Kan man göra ändringar i laget?
Ja. Mot en administrativ avgift om 400 kronor kan man göra lagändringar. Detta sker innan tävling via mejl till info@angaloppet.se. Så snart du vet att ni ska ändra lag, kontakta oss. Lagändringen stänger en vecka innan loppet. Därefter går det även att lagändra på plats under tävlingsdagen och kan göras fram till 90 minuter innan start, men tänkt på att komma i tid då många lag brukar göra ändringar på plats och det kan bli kö.
Kommer det finnas sjukvård att tillgå?
Ja, det kommer finnas sjukvårdspersonal både på insjövarvet och havsvarvet samt vid Ånga Gård.
Är man skyldig att stanna och hjälpa en meddeltagare i nöd?
Ja, som deltagare ansvarar du att hjälpa din lagkamrat vid olycka. Ni som lag ansvarar även för att hjälpa andra lag som behöver hjälp eller assistans.
Om jag vill bo över innan eller efter loppet var gör jag det smidigast?
Det finns möjlighet att campa på Ånga gård, det finns även gott om både campingplatser och hotell i närheten av Nyköping
Vi har med Ångaloppet en fantastisk möjlighet att visa upp en mycket vacker del av Sveriges natur, och är därför otroligt måna om att värna om den, för oss och framtida generationer.
Det är viktigt för oss att vara en god förebild inom miljöområdet. Vi ska profilera Ångaloppet som en arrangör som sätter miljön i fokus. Vi vill att hela organisationen är engagerad i miljöarbetet och att varje funktionär väger in miljöhänsyn i de beslut som tas.
Som organisation måste vi ständigt sträva efter att minimera vår miljöpåverkan vilket vi bland annat ska göra genom nedan insatser