Hur blir man bra på swimrun?


När det bara är en dryg vecka kvar till start kan det vara svårt att göra några större förändringar gällande sina förberedelser, trots det har vi valt att stolpa upp några saker som vi hoppas kunna hjälpa dig att bli bättre på denna roliga sport 🙂

 1. Utveckla sim- och löpteknik: Är du inte redan med i en förening tycker vi att du till hösten ska spana in simklubbar och löparklubbars verksamhet. Där kommer du få rätt rätt vägledning och träning. Vi bil även tipsa om Team Envol och OK Hällen som har specifik swimrunträning.
 2. Träna i öppet vatten: Det är viktigt att bli bekväm med att simma i olika förhållanden, både i sjöar och hav. Öva på att simma med din swimrun-utrustning, inklusive skor och våtdräkt, för att vänja dig vid känslan och flytkraften.
 3. Öva på övergångar: Swimrun innebär frekventa övergångar mellan simning och löpning. Öva på att växla snabbt och effektivt, vilket sparar tid under loppet. Du hittar många filmer i temat på YouTube.
 4. Träna på olika terräng: Swimrun-banor kan vara varierande, med terräng som stigar, klippor och ojämn mark. Träna på liknande underlag för att bygga upp den nödvändiga styrkan och stabiliteten.
 5. Bygg uthållighet: Swimrun-evenemang kan vara långa, så arbeta med att förbättra din uthållighet genom konsekvent träning och gradvis ökad träningsvolym.
 6. Styrketräning: Inkludera styrketräningsövningar i din rutin för att bygga styrka och förebygga skador. Fokusera på övningar som tränar din kärna, ben och överkropp.
 7. Träna med en partner: Om möjligt, träna med en partner så ofta du kan. Det hjälper dig att vänja dig vid att simma och springa tillsammans samt öva på övergångar. Simmar du utomhus är det dessutom betydligt säkrare att ha med sig en vän på passet.
 8. Testa din utrustning: Se till att din swimrun-utrustning passar bra, är bekväm och möjliggör rörelsefrihet. Testa din utrustning under träningspass för att undvika överraskningar under själva evenemanget.
 9. Näring och vätska: Rätt näring och vätska är viktigt för uthållighetssporter. Förstå dina kroppens behov av bränsle under träning något du sedan kan ta med dig till tävlingen.
 10. Delta i lokala evenemang: Genom att delta i swimrun-evenemang eller tävlingar kan du få erfarenhet, bygga självförtroende och identifiera områden där du behöver förbättras.
 11. Lyssna på din kropp: Undvik överträning och ta din på kroppens signaler på allvar. Ge dig själv tid för vila och återhämtning för att förebygga skador och optimera din prestation.

Kom ihåg att bli bra på swimrun, precis som i alla sporter, kräver engagemang, tålamod och regelbunden träning. Njut av processen och ha roligt samtidigt som du utmanar dig själv i denna roliga och spännande sport!