Är Ångaloppet kuperat?


Hur kuperat är Ångaloppet 22 km? Trots att den högsta punkten inte är mer än 42 möh upplever många deltagare ändå att antalet höjdmeter tickar på under tävlingen. För dig som inte kört tävlingen tidigare delar vi med oss lite information om banan nedan.

Ångaloppet går i Nyköpings skärgård och inte i alperna. Antalet höjdmeter är alltså begränsat. Trots att det inte är speciellt många långa backar säger ändå många deltagare att loppet känns kuperat.

Insjövarvet

Insjövarvet är inte lika kuperat som ute i Skärgården. Trots det finns det vissa utmaningar även vid insjön Ången. Fram till några hundra meter före första simsträckan är loppet i princip flackt, därefter är det många mindre backar som deltagarna ska bemästra. Den högsta sker innan simsträcka nummer fyra, Hampvikstoppen som är 42 möh.

Havsvarvet

Redan på väg ut till simsträcka sju som är den första i Östersjön möts lagen av teknisk löpning i kombination av kuperad miljö. Väl ute bland öarna så är det ön Stora Furudden (efter simsträcka 11) som har den högsta klättringen. En brant intensiv backe som även får de bästa lagen att tappa fart. Antalet höjdmeter på öarna är inte speciellt många, där upplever många istället att de är de många växlingarna som tar på krafterna. Att ständigt navigera och försöka hitta den enklaste vägen upp på ön, samtidigt hjälpa sin lagkamrat upp, allt för att komma fram så snabbt som möjligt tillsammans. Löpningen efter sista simsträckan tillbaka mot Ånga är löpsträckan flesta deltagare tycker är värst. Inte nog med att kroppen är trött i slutet av loppet så återstår ca 3 km där deltagarna ska över tre små kullar där den högsta är Ångaberget med en topp på 38 m över havet. 

  • Högsta punkten är 42 möh över havet, strax innan Hampvik innan simstäcka 4
  • Högsta punkten på havsvarvet är 38 möh, Ångaberget ca 1 km innan målgång
  • Den löpsträckan med flest höjdmeter är från sista simsträckan in till Ånga, ca tre km där deltagarna ska ta sig över tre toppar där sen sista är Ångaberget som är 38 möh.