Drafting – spar på krafternaMålet med Drafting är att ta oss fram i vattnet så effektivt som möjligt. Med hjälp av en lagkamrat eller konkurrenter kan vi nyttja strömmar och vågor som skapas när dom simmar.

Under veckans träning med oss på Långholmen kommer vi att gå igenom Drafting. Drafting går ut på att du tar hjälp av andra simmare för att underlätta din egna simning. De vågor och störmmar som dom skapar kommer vara till din fördel. På bilden ovan ser du hur den andra simmaren ligger tätt på den första simmarens fötter för att drafta.

Nyckelfaktorer i drafting

  • Desto snabbare simmare som ligger först, ju bättre draft
  • En större simmare kommer generera bättre möjligheter att drafta på
  • Ligg så nära simmaren du draftar på som möjligt (utan att nudda och störa)

Bästa position vid drafting

  • Ligg på sidan och följ vågen som bildas från midjan och ut. Se till att håll samma fart.
  • Anpassa farten efter den du följer. Ökar personen farten, ska du också göra det. Minska personen du draftar på farten, gör det du också
  • Om du draftar behöver du inte navigera lika ofta, det gör att du kan titta ned mot botten och ha en bättre position när du simmare. Du har enklast koll på den du följer när du andas. Så passa på att rör på huvudet så lite som möjligt och simma effektivt.

Se gärna videon med Sara McLarty. Jag tycker att hon på ett bra sätt med tydliga bilder förklarar fördelarna med Drafting. Filmen är inte mer än 2,5 minuter så jag hoppas du har tid att se den.

Stort lycka till.

Vänligen/
Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *