Ta hand om din våtdräkt


Hur tar du hand om din våtdräkt på bästa sätt? Här kommer vår steg för steg manual

Vi älskar swimrun utan våtdräkt, men det går inte att komma ifrån att det i Sverige är ganska få veckor per år som det är behagligt att träna swimrun utan våtdräkt. Vi ska heller inte sticka under stolen med att det är en härlig känsla att dra på sig en nyinköpt våtdräkt som sitter perfekt. “Superhjältekänslan” infinner sig direkt :). Våtdräkter kan kosta ganska många tusenlappar och för att din dräkt ska hålla så länge som möjligt vill vi dela med oss av några tips.

Skölj dräkten
Om du struntar i allt annat bör du åtminstone skölja din dräkt efter du använt den. Vänd dräkten ut och in och skölj av den i duschen. Även om du planerar att träna två gånger samma dag så ska du skölja ur dräkten efter ditt första pass. Det här är såklart ännu viktigare om tränar i saltvatten. Salt skadar din dräkt mer än direkt solljus så ha som rutin att alltid skölja dräkten, oavsett om du tränat i söt eller saltvatten.

Häng den dubbelvikt
Häng upp dräkten på rätt sätt. Inte i solen, inte över ditt balkongräcket och inte på en galge över nacken/axlarna. Tänk på att din dräkt är betydligt tyngre när den är blöt, det gör att det kommer töja vid nacken/axlarna där det är viktigt att dräkten håller formen. Använd istället en galge där du har möjlighet att hänga våtdräkten dubbelvikt istället. Häng den gärna inomhus, om den måste hänga utomhus se till att den hela tiden är i skugga (även tre timmar efter det att du hängt upp den).

Torka båda sidorna
Du låter dräkten vara ut och in när den torkar, bra! Glöm då inte att när våtdräkten är torr på utsidan så är den fortfarande blöt på insidan. Vända tillbaks dräkten och låt den fortsätta torka, annars finns det chans att insidan inte torkar.

Få bort lukt
Även om du tar väl hand om din dräkt så kan den komma att lukta lite “skunk” efter ett tag. Då kan du köpa hem våtdräktschampoo för att tvätta dräkten lite extra. Ett annat rengöringsmedel för våtdräkter är Mirazyme

Var varsam
Var försiktig och stressa in när du tar på och av dräkten. Har du bråttom och river och sliter är det lätt att du gör revor i neoprenet med dina naglar, ta det lugnt. Fler tips från oss i hur du tar på dig dräkten hittar du här.

Swimrun
För oss som kör swimrun och gillar att springa i skogen så är det bra att ta det försiktigt bland kvistar, grenar samt i och urgångar i vattnet (ivf på träningen). Det är lätt att du där gör sönder dräkten. Om din dräkt ändå går sönder går det ofta att laga den. Nedan tipsar HEAD:

1 responses to “Ta hand om din våtdräkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *