Intervju


isabell_sofia-1-1

Stockholmstjejerna som siktar på vinst i Ånga

I Ångaloppet 2013 kammade stockholmstjejerna Sofia och Isabell hem andraplatsen i damklassen. Nu har den rutinerade duon ställt in siktet på förstaplatsen i Ångaloppet 2014.

De har en bakgrund som distanssimmare i SK Neptun i Stockholm och har tränat tillsammans under många år i bassängen. Nu har de bytt ut klorvattnet mot öppet vatten i kombination med naturskön löpning och tävlade tillsammans som lag första gången i Ångaloppet förra året. Vad som gör Isabell Nyström och Sofia Lärfars till ett vasst lag har de själva klart för sig. – Vi är väldigt jämna både på löpningen och simningen vilket underlättar, sen tränar vi en del tillsammans också vilket är bra och vi pushar varandra hela tiden under loppet, berättar Isabelle.

I swimrunlopp brukar simsträckorna vara den största utmaningen för många deltagare, för Isabell och Sofia är det tvärtom. Att tjejerna har nytta av sin simbakgrund råder det inga tvivel kring. – Man tjänar mycket på att vara bra simmare, vi behöver inte ödsla så mycket energi på simsträckorna och ändå kunna simma om många, förklarar Isabell. – Simningen blir mer som återhämtning för oss, fyller Sofia i och skrattar.

Ångaloppet är på flera sätt ett unikt swimrunlopp och de korta sträckorna är något som gör att loppet skiljer sig från många andra liknande lopp. Isabell och Sofia har ett par värdefulla råd att ge till årets debutanter i Ångaloppet. – Man skall förbereda sig på att det är mycket klättring och terrängen är väldigt omväxlande, vilket är roligt tycker jag, säger Sofia. – I förberedelserna inför loppet tycker jag att det är viktigt att man tränar på att både simma med skor, vilket är lite speciellt, och att också träna på kombinationen springa och simma om vartannat, tipsar Isabell.

Isabell har deltagit i Ångaloppet flera gånger tidigare och Sofia debuterade 2013. De tidigare loppen har givit tjejerna rutin inför årets lopp, men det finns vissa utmaningar de står inför då de siktar mot förstaplatsen i damklassen. – Vår största utmaning är att inleda med ett högt tempo, vi måste våga gå ut hårt redan från början. Vi fegade lite första 7 kilometrarna förra året, det skall vi inte göra i år, säger Isabell.  Duon har också klart för sig vilka som de ser som det största hotet inför årets upplaga av Ångaloppet. – Triathleterna tror vi är de största konkurrenterna då vi siktar på förstaplatsen, konstaterar Isabell. – Men det är inte bara för placeringen vi kör i år, vi gör det lika mycket för att det är ett roligt lopp, avslutar Sofia.