Navigera i öppet vatten


Navigering i öppet vatten
Att navigera i öppet vatten stället helt andra krav mot att simma i bassäng tror jag att de flesta håller med om. I detta blogginlägg går jag igenom ett antal saker som kan underlätta för dig och din simning utomhus.

Navigera / sighting
Jag tänkte i detta inlägg kort ge lite tips på vad du bör tänka på när du navigerar i öppet vatten. Beroende på förhållanden när du simmar utomhus så är det olika svårt att navigera. Några saker som påverkar navigationen i öppet vatten är följande:

vind
vågor
solen
strömmar
sikten i vattnet
sikten ovanför ytan (ex dimma, regn)
vart i gruppen du simmar
hur bojen/märket du simmar mot ser ut
båtar i din omgivning

Lelle MobergPå ovan bild ser vi Lelle Moberg och Daniel Hansson under ÖTILLÖ 2015, en tävling som ställde stora krav på deltagarna gällande just navigeringen.

När vi är utomhus kommer navigeringen bli enklare eller svårare pga förhållanden som vi i många fall har ganska svårt att påverka. Med detta inlägg vill jag i varje fall poängtera några saker som kan göra navigeringen enklare för dig.

  • Lyft inte huvudet mer än du behöver. Hur mycket du behöver lyfta huvudet skiljer sig om du simmar i en spegelblank sjö jämfört med öppet hav med dyningar och vind.
  • Om du simmar bland stora vågor kommer du behöva tajma så att du lyfter huvudet när du är i vågtoppen. I vågdalen kommer du inte kunna navigera hur mycket du än lyfter på huvudet iom att vågen i sig täcker ditt synfält. Då kommer du helt enkelt enbart se rakt in i vågen…
  • Andas inte när du tittar framåt för att navigera. Först tittar du framåt, därefter rullar du till sidan och lägg andningen åt sidan precis som när du enbart andas i crawl.
  • För att underlätta när du lyfter huvudet framåt så bör du pressa nedåt med den armen som pekar framåt och som ska börja armtaget. På så sätt kan du lyfta överkroppen något vilket gör det enklare att få upp huvudet.
  • När du lyfter huvudet kan du böja något på ryggen för att enklare komma upp ovanför vattenytan
  • Försök att titta efter något som är högt upp. Det kan vara en trädkrona, ett hus eller en skorsten. Att navigera efter något som är nere vid vattenytan är svårare. Om du simmar mot en boj som ligger i vattnet och du har en land bakom, se vad som finns bakom bojen som du kan simma mot istället för bojen själv.
  • Hur ofta du går upp och tittar framåt är högst personligt och du får testa dig fram för att hitta det som passar dig. Vissa går upp på var 6-12 armtag. Andra tittar tre armtag i rad, det första för att se märket som du simmar mot, det andra för att ändra vinkeln på sin simning och de tredje för att dubbelkolla simlinje, därefter simmar de i 20-30 sekunder innan de tittar igen.
  • Tänk på att när du sträcker ut armen framåt ska det ske rakt ut från din axel. Det är när armen pekar över din mittlinjen eller ut från axeln som simmare börjar att dra åt olika håll.
  • Öva, öva öva… precis som så mycket annat så ger övning färdighet.

Lägg tid på detta för att simma 20-30m extra på 300m simning för att du inte simmar rakt är helt onödigt. Samtidigt som du inte vill navigera på varje armtag iom att du kommer tappa fart när du går upp med huvudet framåt.

I filmen nedan tycker jag att du på ett bra sätt ser hur du ska föröka att göra:

En bra övning för att träna på för att underlätta navigeringen är “alligator drill”. Funkar utmärkt att göra i både poolen och i öppet vatten. Se Laura göra övningen nedan:

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *