Säker simning utomhus


Så här i början av säsongen kan det vara bra att fundera lite extra kring säkerheten när du ska simma i öppet vatten. Här har jag samlad lite matnyttig information som förhoppningsvis kan hjälpa dig och din lagkamrat.

Jämför med att simma i bassäng behöver vi planera simningen mer utomhus, är olyckan framme så är vi mer utsatta. Informationen nedan har jag snappat upp bland aktiva simmare,  diverse hemsidor samt av egen erfarenhet.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen varierar från 25-30 grader i bassäng jämfört med 0-25 grader utomhus. Är det kallt i vattnet är det bra att ta det försiktigt när vi går i, doppa huvudet först när du vant dig vid det kalla vattnet och har kontroll på andningen. 
Nedkylning: Kan leda till att du tappar medvetande och hjärtfel. Längden du kan befinna dig i vattnet innan du blir nedkyld beror bland annat på vattentemperaturen, din kroppsstorlek och erfarenhet. Därför är det viktigt att börja med korta simsträckor för att sakta bygga upp kunskap kring din kapacitet. 
“After drop”Efter simpasset var medveten om en sk kallad “after drop”. Det är när kallt blod från dina yttre kroppsdelar börjar att cirkulera i kroppen igen. Det här sänker din kroppstemperatur och är en av anledningarna till varför man kan börja skaka. Se till att klä dig så fort du kommer upp och drick gärna något varmt för att minimera risken att det ska inträffa. 

Väder

Väder skiljer sig minst lika mycket åt som vattentemperaturen när du simmar utomhus. Titta prognosen innan du sticker ut.
Varmt: Är det varmt ute kan kontrasten mot det kalla vattnet större. Vilket gör att chocken mot det kalla vattnet blir större.
Stark vind: Att lära sig att andas åt båda hållen kan vara viktigt när du simmar i öppet vatten. Stark vind och vågor kan medföra att det är utmanande att andas åt ena hållet samtidigt som att andning åt motsatt sida är betydligt enklare. När du simmar utomhus så får du inte glömma kyleffekten av vinden, du kommer bli kall fortare vid stark vind. 
Regn: Du kommer bli våt oavsett… :). Men glöm inte att tänka på din väska/kläder på land. Inte speciellt kul att komma upp till en dyngsur handduk.
Åska: Gå upp omedelbart. 

Tidvatten + strömmar

Vi är förskonade i Sverige vad det gäller tidvatten. Tyvärr gör det att vi lätt glömmer den faktorn när vi ska simma utomhus i ett annat land. Även strömmar är något som öppet vattensimmare måste ta hänsyn till. Var uppmärksam, planera din simning och glöm inte att prata med lokala simmare för tips och råd. 

Övrigt

  • Gå i och ur vattnet – skärsår på vassa stenar eller skräp. Slå i botten när man dyker eller hoppar i. Ta det försiktigt helt enkelt. 
  • Kramp – Vissa får det lättare än andra, för egen del kommer det lättare om jag exempelvis sprungit innan och är trött. Simma inte ensam, använd gärna en Saftey Bouy eller liknande. 
  • Sjögräs, näckrosor el liknande – kan kännas obehagligt men är inte farligt. Är du orolig för det, simma där det är djupare vatten så slipper du dem 🙂
  • “Fastna i vattnet” – simmar du från punkt a till b se till att du vet att du kan ta dig upp när du kommer fram. 
  • Förorenat vatten – På det flesta platser i Sverige är vattnet rent. Det är dock bra att kolla upp innan, speciellt när du simmar på en ny plats
  • Påkörd – Var försiktig och observant. Simma helst i vatten/platser med minimal chans att båtar, Jetskis eller liknande dyker upp 

Viktigast av allt

  • Tänk efter innan du simmar
  • Simma aldrig alkoholpåverkad
  • Simma med andra
  • Ha med dig varma kläder
  • Tala om vart du simmar och hur länge
  • Se till att du är synlig i vattnet 

Med vänlig hälsning/Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *