Att springa reflexbana är ett roligt sätt att träna under den mörka delen av året. Häng med oss när Fredrik Nilzén tipsar om vad du ska tänka på när du springer i skogen.
Under den mörka delen av året så är reflexbanor ett roligt sätt att träna. Fredrik gillar banor som är tekniska och går över många höjdkurvor, i filmen berättar han att känslan kan jämföras med att åka berg- och dalbana. Att springa en teknisk reflexbana påminner även lite av Ångaloppets bana utan att du behöver simma. Fredrik nämner att du måste jobba med höga knän, trippa, buskar och träd som du hela tiden måste vara obsarvant på. Med hjälp av skenet från lampan och reflexerna i skogen kommer du få ett fantastiskt träningspass.
Utrustning
Fredrik tipsar om utrustning för dig som vill testa att springa reflexbana
- Pannlampa – det vikdigaste i din utrustning. Låna eller lägg lite pengar på din lampa, det kommer göra din upplevelse betydlig bättre. Med en dålig lampa är det även lätt att skada sig eller missa reflexerna. För att läsa mer om pannlampor för reflexlöpning så hänvisar vi till Löplabbet. Klicka här.
- Kläder – Fredrik springer i samma jacka som han åker längdskidor i. Tänk på att välja kläder som du inte är så rädd om då det är lätt att kvistar gör sönder dina kläder.
- Skor – Terrängskor, orienteringsskor eller som Per säger, -Swimrundojor. Nu när det är snö ute är ett par dubbade skor ett måste, det kan även fungera med broddar om du vill testa utan att lägga ned pengar på ett par nya skor.
Fredrik betonar vikten av en bra pannlampa för att tydligt se reflexerna i skogen.
Teknik
Fredrik säger att precis som när du springer efter snitslar i dagsljus så gäller det att ha koll på både reflexerna och titta vart du sätter fötterna. Det är inte helt enkelt och tar lite tid innan man klarar av att öka takten i skogen. Det är såklart viktigare att du har koll på reflexerna när du springer i mörkret jämfört med snitslar på dagtid, detta för att du inte kommer se reflexerna om du vänder dig om. Då måste du istället backa och försöka hitta något som glimmar.
Berg- och dalbanekänsla…
Vart hittar jag reflexbanor?
Det är inte helt enkelt att hitta reflexbanor. Fredrik tipsar om att prata med personer på trailtävlingar och swimruntävlingar för att hitta banor. Han har med sin swimrunpartner Markus förbättrat och förlängt reflexbanan i Älvsjö. En karta över några reflexbanor i Stockholmsområdet hittar du här.
Sätta din egen reflexbana
Om det inte finns en reflexbana i ditt närområdet, varför inte sätt en egen? Köp hem reflexband som du klipper i små bitar och sätter upp på träden, sätt upp en bana som passar din löpning. Tips från Fredrik är att gå över så många höjdkurvor som möjligt och se till att den är teknisk.
Stort lycka till i skogen!