Starten i öppet vatten


Simning i öppet vatten start

Att tävla i simning i öppet vatten, triathlon eller swimrun kommer vara en utmaning, speciellt de första gångerna. Här ger vi tips på saker som du kan tänka på för att underlätta din första tävling i öppet vatten.

Jag har själv gjort många lopp i både simning, triathlon och swimrun och minns första tävlingarna som stressande och lite läskiga även fast jag simmat många år i bassäng. Jag minns även tipset jag fick från en kompis:

“Sluta gnäll och hoppa ned i vattnet igen”

Ord och inga visor :).

Det lustiga är att det fanns viss sanning i tipset. För varje pass och tävling du gör kommer det kännas både roligare och mindre läskigt/stressande att simma i öppet vatten. Ganska snart kommer det bli rena meditationen där det mörka vattnet rensar tankar på ett sätt som jag i varje fall inte upplever på samma sätt när jag är ute och springer.

Starten
Många tycker att starten är det mest stressande under ett lopp i öppet vatten. I swimrun kan många deltagare komma fram till de första simsträckorna samtidigt i början av loppet, så känslan påminner om starten av en simtävling i öppet vatten. Jag tänkte här skriva ned några tips som kan vara bra att tänka på för att starten i öppet vatten ska bli så bra som möjligt, mycket kan även appliceras på swimrun eller triathlon.

Strategi
Ha en strategi innan starten. Hur ser vattnet ut? Simmar ni mot en boj? längs land? är det strömt? Är du jämnstark med övriga deltagare? Är du bland de bästa el sämsta? Gillar du att ligga och tampas med andra eller vill du ha fritt vatten? Jagar du sekunder eller har du som mål att klara tävlingen? Är starten bred eller smal? Startar ni från strand, brygga eller i vattnet?

Oavsett hur det ser ut kan det vara bra att ta sig en funderare innan start på din strategi. Detta är viktigt att du även gör det på träningen. Om du inte gör det på träningen kommer du troligtvis även glömma bort det när det är dags för tävling.

Håll dig lugn
Att ha många simmar runt sig kan stressa upp den mest erfarna simmaren.  Att tidigt i loppet bli stressad kommer leda till att din puls kan närma sig maxpulsen, vilket är helt onödigt på ett lopp som kanske tar 30 minuter eller längre tid.

Första minuterna kan kännas lite som att vara i en tvättmaskin. Men fokusera på dig själv och bry dig inte om att vissa kanske beter sig illa, du får en spark eller ett slag. Tänk att dom troligtvis inte gör det med flit. Ta ett armtag i taget, ha koll på att du simmar rakt, sträck ut och sakta men säker kommer fältet dras ut och du får mer plats till din simning.

Tips om panikkänslan kommer under simningen
Just i starten är det inte ovanligt att panikkänslan kommer krypandes, det kalla vattnet, alla människor runt om dig, pulsen som snabbt ökar…. Mitt tips är att fokusera på andningen. Andas in, och fokusera på att andas ut. Känn hur du blåser ut luften och tömmer lungorna så att du får in ny och frisk luft igen. Blir du stressad kan det hända att du enbart andas in och glömma att andas ut…

Samtidigt kan denna övning få dig att glömma vad som händer runt omkring. Det är du och din andning som gäller. Vad andra gör kan vi inte påverka.

Navigeringen i en start är extra svår
Ligger du längre ned i fältet kan du lite på att dom framför dig simmar rätt. Jag litar ändå inte på dem framför utan brukar försöka att titta själv också. Det viktiga här är att du innan start har studerat banan. Vad ska du leta efter? Vad är det för färg på bojarna? hur långt är det mellan dem? Hur många är det totalt? Den informationen kanske känns onödig innan start, men under tävlingen kommer det vara skönt att ha koll på det.

Jag hoppas att dessa tips hjälper dig lite inför din nästa tävling. Om du är nervös för simningen, låt de bästa simma före eller lägg dig lite längre ut på kanten. Du kanske får simma något längre då, men det kan vara att föredra.

Film nedan är på en minut, men jag tycker att den ger några värdefulla tips.

http://bcove.me/onw92oxv

20333596418_ff8606f150_bI swimrun hinner oftast fältet spridas ut innan deltagarna kommer fram till första simsträckan, men även här kan det bli trångt i vattnet på de första simsträckorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *