Bojträning i öppet vatten


bojträning

Bojträning är bra att känna till när man simmar i öppet vatten, men varför? I många tävlingar i både simning i öppet vatten, triathlon eller swimrun ska deltagarna runda bojer. Att då vara trygg med allt från navigering till placering vid boj kommer underlätta och göra dig snabbare under simningen. 

Även om du inte äger en egen boj brukar det gå att hitta en boj vid en båtklubb du kan använda vid träning. Det går även utmärkt att istället för boj runda en brygga eller liknande. Är ni flera kan en kompis agera boj, varför inte göra det extra svårt och ha en kompis som rör på sig samtidigt :). Vill du bli bättre på tävlingsmomentet har jag skrivit ned ett antal övningar som kan vara bra att träna på. Målet är att du ska bli snabbare och mer avslappnad i detta moment som kan upplevas stressiga, inte minst under tävling.

  • Simma polosim. Det vill säga att du simma med huvudet ovanför vattnet hela tiden. Det blir enkelt att navigera rätt vilket är viktigt om det är många som ska runda bojen samtidigt.
  • Positionera dig rätt. Simma i grupp så tätt som möjligt. Ta er upp på land, gå/hoppa ned i vattnet igen. Här vill vi ligga tätt och du måste hela tiden ha koll på vart du ska gå upp, vart du ska när du hoppar i.
  • Vänd snabbt. När du ska runda en boj måste du ha koll på din kropp och snabbt kunna navigera åt olika håll. Det kan då vara bra att göra en så enkel övning som att simma åt ett håll, och på signal snabb vända och börja simma åt vänster/höger eller varför inte åt helt motsatt håll

Jag har valt ut ett par filmer där de pratar om just bojträning i öppet vatten:

Stort lycka till/
Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *