Träna på att simma längre


Oavsett om du har erfarenhet som simmare och strävar efter att simma längre sträckor snabbt, eller om du är ny inom simning och har som mål att klara av att simma längre distanser, så kommer här några tips för dig.

För att börja, välj en sträcka som känns utmanande men som du ändå anser dig klara av. Personligen föreslår jag 1500 meter som en lagom startpunkt. Naturligtvis kommer ditt tillvägagångssätt skilja sig beroende på om du vill klara av sträckan eller om du siktar på att simma den så snabbt som möjligt.

För nybörjare: Sträck ut och simma lugnt, dela upp sträckan i delmål och håll riktningen.

Tips för dig som vill klara av att simma 1500 meter i ett svep: Om du är ny inom simning är fokus på att sträcka ut kroppen och simma i en lugn och harmonisk takt. Dela upp sträckan i mindre delmål och se till att simma i en rak linje. Det är viktigt att ofta titta framåt för att säkerställa att du håller rätt riktning istället för att slösa tid och energi på att simma i “slalom”. Att simma tillsammans med en vän och turas om att dra nytta av varandras dragkraft är en fördel, och glöm inte att ta korta pauser för vila vid behov. När du når halvvägs, ge dig själv en klapp på axeln, ta en kort paus och fortsätt sedan mot ditt mål.

För erfarna simmare: Fokusera på teknik och simma aktivt för att upprätthålla farten.

För mer erfarna simmare utgör 1500 meter en tuff utmaning om målet är att simma med hög fart. Här handlar det om att både sträcka ut kroppen och ha god teknik, men samtidigt aktivt trycka igenom simdragen. Under längre simningar kan tankarna lätt vandra iväg, vilket påverkar farten. Om du vill slå din tidigare rekordtid måste du hålla fokus på simningen och undvika distraktioner, som att planera inköpslistan inför kräftskivan. Istället ska du fullt ut fokusera på uppgiften. Att simma tillsammans med en kompis och turas om att dra nytta av varandras vågor kan vara till stor hjälp.

Säkerhet

Oavsett hur snabb du är som simmare kan det finnas situationer där du behöver avbryta simningen. Därför är det viktigt att simma längs med land och helst ha en träningskamrat med dig. Ta gärna del av vårt inlägg om säker simning utomhus.

Vänligen/Nils