Drafting – simma mer effektivt


För att minimera motståndet i vattnet och simma mer effektivt, glöm inte att nyttja din lagkamrat och dina konkurrenter i vattnet. I det här inlägget ger vi våra tips för att simma snabbare, effektivare och underlätta navigering genom drafting.

Drafting
Drafting är när du placerar dig bakom eller vid sidan av en annan simmare med målet att öka din hastighet, simma mer effektivt och även underlätta din navigering. Tekniken används främst i öppet vatten. I bassäng försvåras drafting genom att det finns en lina mellan simmarna. Trots det så försöker simmare jaga “vågen” från en snabbare simmare för att på så sätt få lite extra fart i sin simningen. 

Drafting – Öppet vatten 
Att simma i öppet vatten med andra kan vara stökigt. Här gäller det att acceptera den stundtals kaotiska situation, slappna av och försöka dra nytta av simmarna du har runt omkring dig. Oavsett om du tävlar i simning, triathlon eller swimrun så kommer du påverkas positivt av drafting om det är ett event med många tävlande. Försöker du aktivt nyttja drafting kommer det vara ytterligare till din fördel. Får du en spark eller slag i vattnet så är det med största sannolikhet av misstag och inget du ska lägga för mycket vikt vid. Du ska istället fokusera på vart din konkurrent är och se till så att du ligger rätt för att “drafta”.

Under en tävling med många simmare är det enkelt att hitta ett par fötter att följa

Drafting – tekniker

  • Ligga bakom en annan simmare. Det vanligast är att ligga precis bakom en ensam simmare eller en grupp av simmare. Ligg så nära att du precis inte nuddar tårna på simmaren framför, nuddar du någon gång ibland är det inte hela världen… men slå inte på fötterna varje armtag ;).
  • Snett bakom – Lägg dig nära höften för att nyttja vågen från simmaren framför. En större våg gör det enklare för dig som surfar på vågen. När simmaren framför ökar farten kommer det bli lättare för dig att också öka farten iom att simmaren gör en större våg för dig att surfa på.  

Vad ska du undvika?

  • Fastna inte mitt i en grupp. Tappar simmarna fart kan det vara svårt att ta sig ur gruppen för att öka farten
  • Att ligga mitt i en grupp kan också bli extra stökigt. Känner du dig osäker försöka att positionera dig så att du enbart har simmare på en sida om dig. 
  • Undvik att röra andra simmare. Du vill ligga nära men respektera dom andra simmarna. 

Den här filmen med Sara McLarty tycker jag är riktigt bra. Hon förklarar på en tydligt sätt vad drafting går ut på och dess fördelar.

Lycka till och glöm inte att “drafta” 🙂

/Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *