Möjlig ny bansträckning för Ångaloppet


angaloppet ev ny bana
Igår meddelade vi att bansträckningen för Ångaloppet på söndagen kan komma att ändras på grund av kallt vatten i Östersjön. För det fall vi ändrar bansträckningen följer här information om hur den nya banan kan komma att se ut.

Ångaloppet arrangeras för sjätte året i rad och tävlingsledningen har aldrig tidigare behövt ställa in eller justera bansträckningen på grund av vädret eller av någon annan anledning. Vår ambition har alltid varit att arrangera en tävling som deltagare ska kunna vara med i utan tvång på våtdräkt. Det är ingen nyhet att utan våtdräkt är vi människor betydligt mer känsliga för kallt vatten och det skulle vara oansvarigt av oss arrangörer att inte göra en förändring av banan de år då vattnet är för kallt. Syftet med denna förändring är att minska antalet simsträckor i Östersjön där temperaturen sjunkit mycket. Vi har istället valt att i år ha mer simning i insjön Ången som nu håller en vattentemperatur på behagliga 20 grader.

Ännu ej bestämt
Tävlingsledningen har ännu inte bestämt vilken bansträckning deltagarna kommer att få ta sig an under 2016 års tävling. Vi följer regelbundet väderprognosen och kontrollerar vattentemperaturen i Östersjön. Vi vill dock presenterara den alternativa bansträcknignen i förhållandevis god tid så att deltagare enklare kan förbereda sig om vi väljer bort vår ordinarie sträckning.

Ersättningsbanan i korthet
Den nya banan består av tre varv istället för två. Varv 1 är exakt samma varv som tidigare år, det så kallade insjövarvet med totalt fyra simsträckor. Varv 2 är Ångaloppet Sprints insjövarv där vi förlängt simningarna. Varvet innehåller två simsträckor som vardera är ca 350 m. Varv tre är samma sträckning som Ångaloppet Sprints havsvarv med sju förhållandevis korta simningar.

Jämföra banor
Orginalbanan vs den eventuellt nya bansträcknignen

Löpning: 19332m vs 20487m
Simning: 2173m vs 2023m
Simning i Ången: 701m vs 1412m
Simning i Östersjön: 1472m vs 611m
Antal simningar: 23st vs 13st
Snittsträckan simning: 95m vs 155m
Total sträcka: 21505m vs 22510m

För att se exakta sträckor på den nya banan klicka här

För att se exakta sträckor på orginalsträckan, klicka här. klicka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *