Våtdräktstips


VåtdräktstipsFör att din våtdräkt ska sitta bra och hålla i många år har vi i detta blogginlägg skrivit ned lite våtdräkttips. Vi hoppas att inlägget gör så att din dräkt sitter korrekt när du tränar eller tävlar samt att din våtdräkten håller i många år. Har du fårgor som rör dräkter, skriv gärna en kommentar under inlägget

Att tänkta på när du sätter på dig dräkten
Akta naglarna
Det är lätt hänt att du gör en reva med naglarna när du sätter på dig dräkten. När du är utomhus är det också viktigt att tänka på vad du står på när du sätter på den. Du vill inte råka ställa dig på dräkten som i sin tur ligger på vassa stenar eller liknande. En extra handduk att stå på när du sätter på dig dräkten brukar vara bra att ha med sig till träningnen.

Torr och ren
Är både dräkten och du torr och ren är det lättare att sätta på sig dräkten

Öppna upp dräkten
Se till att dräkten är helt öppen när du sätter på dig den. Dvs, dra ned dragkedjan så långt det går

Ut och in
Vänd överdelen av dräkten ut och in (ej armarna)

Rätt håll
De flesta simdräkter har dragkedjan på ryggen samtidigt som många swimrundräkter har dragkedja både på ryggen och magen. Nu har det även kommit swimrundräkter som enbart har dragkedja på magen. Det viktiga är att vara noggrann så att dräkten sitter åt rätt håll.

5-10cm
Sträck på tårna och dra igenom hela foten, dräkten ska sluta 5-10 cm från din ankel. Detta gäller en lång våtdräkt, har du istället en klippt swimrundräkt eller “shorty” är det givetvis annorlunda. För dig som ska klippa dräkten för swimrun. Vi har gjort en film om hur du gör samt fördelarna. Se den nedan:

Är benen på plats?
När fötterna är igenom benen, dra då upp dräkten till midjan. Väl vid midjan, fortsätt då att dra upp dräkten vid låren så att den sitter helt på plats på benen

Sitter dräkten bra över axlarna?
Därefter dra upp dräkten och trä in en arm i taget i våtdräkten. Liknande sätt som du gjorde med låren, dra ned dräkten mot axeln när du väl fått armen på plats. Det är viktigt att dräkten sitter rätt över axlarna så att det inte blir skavsår eller blir tungt att simma.

Dra upp dragkedjan
Dra upp dragkedjan genom att hålla med ena armen längst ned på dragkedjan samtidigt som du drar med den andra armen. Om dragkedjan fastnar, forcera inte upp den med kraft. Be istället om hjälp.

Undvik skavsår vid halsen
När du stänger med kardborren högst upp se till så att den sitter korrekt så att du inte får skavsår. Rör på huvudet åt olika håll, känns det bra? Det ska kännas skönt runt halsen men får inte sitta så löst att du tar in vatten i halsen. Det får heller inte strama åt och kännas obekvämt.

Problem
Om du har svårt att få igenom foten genom dräkten för att den sitter för tajt, använd babypuder alt trä in foten i en plastpåse som du sedan tar bort. Då glider foten igenom lättare.

Vissa drabbas av skavsår (framförallt kring halsen). Det kan därför vara bra att använda vaselin. Detta är speciellt bra i början av säsongen när du är ovan att simma med våtdräkt.

Underhåll av din våtdräkt
När du kommer hem, skölj alltid ur dräkten.

Torka aldrig våtdräkten i direkt solljus.

En liten reva i dräkten kan du leva med. Men går det hål och det finns risk att hålet blir större så ska du limma dräkten så fort som möjligt. Googla neoprenlim, det är enkelt att laga och det kommer vara svårt att se att dräkten varit trasig den är fixad.

Nedan film gjord av HEAD Swimming visar hur du lagar en trasig våtdräkt.

Nu är du redo att simma snabbt :), stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *